Donuts_worldwidetaste-7282-2

Hjemmelavede donuts

Vi er så heldige, at vi rejser til Florida om én uge. Derfor kastede vi os sidste weekend ud i “Projekt Donuts”, så vi kan tilpasse os de amerikanske madvaner. Vi burde måske snarere lave salater og grøntsagsfade, så vi kan være bekendt at vise os frem i badetøj, men det er desværre knap så spændende at lave og jo heller ikke så ærke-amerikansk. Ingen af os havde prøvet at lave donuts før, men vi synes selv, det blev ret vellykket. Det tager forholdsvis lang tid at lave, så det er et ideelt weekend-projekt – og så er der rig mulighed for at udfolde sin kreative side, når kagerne skal pyntes. Vi ville oprindeligt lave dejen med gær, men fordi der findes så utrolig mange forskellige slags tørgær i Irland, som vi ikke kender forskellen på, brugte vi i stedet bagepulver, hvilket også fungerede fint. Derudover er et termometer nødvendigt at have, men de kan heldigvis købes ret billigt, hvis man ikke ejer et i forvejen. Rigtig god fornøjelse!

Donuts_worldwidetaste-7245Donuts_worldwidetaste-7267

Det skal du bruge (ca. 20 stk): 

Kagerne:

2 æg

160 g sukker

390 g hvedemel

2 tsk vaniljesukker

3 tsk bagepulver

0,5 tsk salt

40 g usaltet smør

120 ml mælk

1 liter rapsolie (til friturestegningen)

 

Forslag til pynt:

Flormelis + vand

Sukker (evt. med kanel i)

Mørk chokolade

Frugtfarver

Krymmel

Donuts_worldwidetaste-7252

Sådan gør du:

Tag mælken ud af køleskabet i god tid, da det er vigtigt, at den har stuetemperatur.

Smelt smørret som det første, så det kan nå at køle lidt af inden det skal bruges.

Bland mel, bagepulver, salt og vaniljesukker sammen i en skål.

I en ny skål piskes æg og sukker sammen med en håndmixer til det er lyst og luftigt. Herefter skal melblandingen, mælk og smør tilsættes på skift. Hæld melblandingen i ad tre omgange og mælk/smør ad to omgange. Start og slut med melblandingen.

Rør dejen godt sammen, dæk den til og lad den hvile ved stuetemperatur i mindst 30 minutter.

Når dejen har hvilet, hældes den ud på bordpladen med rigeligt mel på. Det er en meget klistret dej og der vil derfor være brug for en del mel. Ælt den igennem indtil den har fået en god konsistens, så man kan arbejde med den uden at den klistrer fast på fingrene.

donut3

Rul dejen ud med en kagerulle til den er ca. 2 cm tyk. Vi delte dejen op i to, så det var lidt mere overskueligt at rulle den ud. Nu skal kagerne stikkes ud: Du skal bruge to runde kageudstikkere og den store skal være ca. være 7 cm i diameter. Stik så mange kager ud som muligt og saml herefter den resterende dej og start forfra med at rulle og udstikke. Fortsæt med dette indtil der ikke er mere dej tilbage. Du kan gemme donut-hullerne, da disse også kan frituresteges, men du kan selvfølgelig også lave dem til donuts, hvis du i stedet ønsker flere af dem.

Læg de udstukne stykker dej på et bagepapir. Gnid evt. lidt mel ud på bagepapiret først, så dejen ikke klistrer fast.

donut2

Hæld olien op i en gryde og varm den op til 190 grader. Det er meget vigtigt, at temperaturen hele tiden er 190 grader og et termometer er derfor nødvendigt. Hvis olien er for kold bliver donutsne fedtede indeni og hvis olien derimod er for varm bliver de for hurtigt sprøde udenpå og ubagte indeni. Når olien er varmet op, sænkes en donut forsigtigt ned i (vi lagde den i med en ske). Den falder først til bunds og så stiger den op til overfladen.

Hvis du ikke har prøvet at lave donuts før, så start med at lave én ad gangen indtil du har fundet en god rytme. Vi gav dem ca. 45 sekunder på hver side, men det svinger meget og kommer helt an på størrelsen. Prøv dig derfor frem og test de første donuts.

Husk efter hver omgang at sikre, at oliens temperatur er på 190 grader inden du lægger nye donuts i. Den falder oftest, når der kommer en donut i – og jo flere der kommer i samtidig, desto sværere er den at styre.

donut1Når donutsne er færdige og gyldenbrune, tages de op af olien med f.eks. en hulske eller en tynd pind. Læg dem på nogle stykker køkkenrulle, så det kan suge den overskydende olie.

Til sidst kan du friturestege donut-hullerne. De skal have knap så lang tid, ca. 30 sekunder på hver side. Prik hul i dem, hvis de ikke vil vendes.

Lad donutsne afkøle helt inden du begynder på den sjove del, nemlig at pynte dem!

donut4Pynt: Her er det kun fantasien, der sætter grænser. Vi valgte at vende to donuts i kanelsukker. De øvrige dyppede vi i mørk chokolade eller glasur, som vi havde lavet i tre forskellige farver (hvid, lyserød og blå). Herudover havde vi to forskellige slags krymmel. Det var efter vores mening rigeligt med pynt – vi formåede i hvert at lave alle donutsne forskellige.

Nyd donutsne friske og med en god kop kaffe til! De kan sagtens holde sig et par dage, men de er klart bedst samme dag som de bliver lavet.

Donuts_worldwidetaste-7286donut5Donuts_worldwidetaste-7217

Tags: , , ,

Kommenter 3 Kommentarer

Dine oplysninger

 1. Sofie Reply

  Iiiiiiih de er simpelthen bare SÅ flotte!!!!!!!

 2. Hvor ser de gode ud, de skal helt sikkert snart prøves af! Har aldrig lave donuts før, så det bliver spændende :) Et utroligt velskrevet blogindlæg, som er meget ligetil og nemt at følge for en nybegynder- og rigtig gode billeder!

  // http://www.dittepip.blogspot.dk

  • Justine Reply

   Tusind tak for dine fine ord :) Donuts er et super sjovt projekt – held og lykke med det!